Főoldal Alkalmi ruhák Sálak, nyakkendők Üdvözlőlapok Lakástextil Elérhetőség

Selyemfestés lépésről-lépésre


A minta kontúrozása


A háttér festése


A rózsák árnyékolása


A levelek festése


A másodszori festésés ,sózás,
száradása után az elkészült darab
lekerül a keretről


A fixálás utáni öblítés

 

Sokan nem ismerik ezt a technikát, ezért szeretnék egy kis információt nyújtani ezen az oldalon, hogy azok is megismerhessék a selyemfestést, akik először találkoznak vele. Kiállításaim alkalmával személyes találkozás során derült ki számomra is, hogy ami Nekem magától értetődik az mások számára nem egyértelmű. Amikor legelőször találkoztam ezzel a csodálatos 100%-os tisztaságú hernyóselyemmel az varázsolt el igazán, hogy ez egy natúr fehér anyag így minden mintát, színt a saját terveim alapján tudok ráfesteni.

Tehát a kezdet mindig a nyers fehér selyem és attól függően, hogy milyen technikát alkalmazok annak megfelelően kezdek munkához. Létezik: kontúr, akvarell, sablon, batik, sózott, egy vagy több szín árnyékolásos technika.

Én a kontúrt szeretem igazán, azt is úgy, hogy minél nehezebb legyen / sok festési módot használok egy darabon belül/.

A legelső munka menet, hogy a kendő vagy sál szélét kézzel besodorva és levarrva előkészítsük arra, hogy egy speciális keretre kifeszíthessük. Én egy olyan kereten dolgozom ahol a megfestendő darabot kis karmok tartják a levegőben és a karom vége egy piros műanyag szöggel van rögzítve a kerethez. Ez azért nagyon fontos, mert a selyem nem érintkezhet a kerettel, ugyanis csak így lehet szép, egyenletes széleket festeni. Ez a keret alkalmas arra is, hogy festés közben a megnyúlt anyagot utána feszíthessük, és így a festék egyenletesen tud terülni.

Az első képen az látszik, hogy a selyem ki van feszítve és fel van rá rajzolva a minta, kontúr festékkel ,melynek tulajdonsága ,hogy lezárja az anyagot úgy, hogy mintán belül és kívül is akár más színű festékkel dolgozhassunk. Fontos, hogy ez teljesen megszáradjon, mert csak utána lehet folytatni a motívumok festését.

Általában belülről kifelé haladunk, de Én mint a második kép is mutatja megfestettem a hátteret, mert egy olyan márványozást akarok elérni amely nem intenzív.Itt használom majd a sót,ez az ami magába szívja a festéket és így alakul a háttér.

A harmadik képen a rózsák lettek elkészítve, ezek is akkor igazán szépek, természethűek, ha legalább három színárnyalatú festéket használunk, hogy minél látványosabb legyen az árnyékolás.

Mikor ez is megszáradt akkor újból megfestem a hátteret és figyelek arra, hogy még nedves állapotában megszórjam sóval. Így tudom elérni azt, hogy a márványozás lágy legyen és ne kapjon túlhangsúlyozást. A só használatát ki kell tapasztalni, mert ha túl sok a festék a selymen vagy már alig nedves a felület akkor a sózás nem lesz látható.
Mindig ez legyen az utolsó művelet, és hagyjuk ezt is teljesen megszáradni, mivel a só festéket szív magába és elmozdításakor nedves állapotában foltot hagy a selymen.

Általában hagyom a kész munkát 24 órát száradni, és csak ez után következik a fixálás, melyet Én sütőben végzek el, azért, hogy az elkészült darab mosható legyen. A sütést 150 fokon és 15 percig végzem, majd kapnak egy vizes öblítést és készre vasalom őket.
Egyes darabokat rávasalható kristállyal és rojttal díszítek, így válnak még alkalmibbá.